dimecres, 18 de gener del 2012

Esports ancestrals III: el Pok-a-Tok

Un dels esports més antics que podem trobar en la història és el mil·lenari Pok-a-Tok, el joc de pilota més emblemàtic de Mesoamèrica. S’han trobat evidències d’aquesta pràctica a tota la regió, i es remunten tres mil anys abans de la nostra era. Tot i això, l’espectacular complex construit per al joc a les runes maies de Chichén Itzá li dóna encara un valor més especial a aquest mite.

No queden gaires evidències respecte al sistema de joc del Pok-a-Tok. Les poques que ni han, a part de la pista, són les imatges. Sembla ser que l’objectiu inicial del joc era mantenir la possessió de la pilota, petita peça de goma de 10 a 15 centímetres de diàmetre. La dificultat sembla que radicava en el fet que només es podia colpejar-la amb els genolls, els colzes i la cadera. Tampoc s’està segur que les grans anelles penjades a les parets de pedra forméssin part del joc des dels seus orígens. El que si se sap és que es podia anotar tan passant la pilota per dins seu com simplement tocant-la amb la pilota. L’enorme dificultat que això suposava podia fer que amb una simple anotació pogués acabar el partit.

Els investigadors han apuntat que el Pok-a-Tok podria haver passat a ser més que un simple joc per convertir-se en un autèntic esdeveniment i un fenomen polític, social i religiós, on els seus participants podien arribar a ser considerats herois.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada